Gemeente Wierden gaat voor duurzaam!
Ons klimaat verandert. Daarom gaan we in onze gemeente energie besparen én opwekken en worden we aardgasvrij. We pakken ook de vervelende gevolgen van hitte, droogte en wateroverlast aan. En zorgen voor meer biodiversiteit in onze gemeente. Ons vervoer wordt schoner, duurzamer en we zullen ons in de toekomst minder vervoeren. Meer thuiswerken dus als het kan. En, tot slot, willen we duurzamer omgaan met afval, kleding en voeding: kortom, meer hergebruik. Dat doen we graag samen met u als inwoner. Samen maken we de stap naar een duurzame toekomst.
Energieloket Wierden-Enter
Stichting Duurzaam Wierden-Enter verzorgt het gemeentelijk energieloket voor de gemeente Wierden. De energietransitie wordt steeds meer merkbaar en voelbaar. Inwoners en bedrijven hebben in toenemende mate vragen over energiebesparing en verduurzaming van woningen, daarmee kunnen zij bij het Energieloket terecht.
Het energieloket organiseert tevens activiteiten waar inwoners aan deel kunnen nemen. Ook zetten zij verschillende acties uit, zoals de lopende '€50,- terug op isolatiemateriaal en ledlampen-actie'. Ook is de collectieve inkoopactie isolatie verlengd t/m 30 juni 2024 of tot het budget op is.
Energiecoaches
Wilt u iets doen aan uw (hoge) energiegebruik en/of uw woning verduurzamen? De energiecoaches van Stichting Duurzaam Wierden-Enter hebben alle kennis in huis. Van energiebesparing en verduurzamen van een woning tot subsidies en acties, u kunt met al uw duurzaamheidsvraagstukken bij ze terecht. Maak een afspraak met een energiecoach via mail: duurzaamwierdenenter@gmail.com of telefonisch: 0546 - 72 31 17. U kunt ook langskomen tijdens het inloopspreekuur, op de volgende momenten:
- Wierden: op woensdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur is het spreekuur in de bibliotheek (Pouliestraat 2).
- Enter: op donderdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur is het spreekuur in de bibliotheek (Oude Pastoriestraat 6) .
We zijn al goed op weg!
Afgerond: Transitievisie Warmte gereed -
De Warmtevisie (pdf) geeft inzicht in het meest geschikte duurzame alternatief voor aardgas tegen de laagste kosten. Ook geeft de visie inzicht welke wijken het meest geschikt zijn om in 2030 al duurzame warmte te krijgen.
Afgerond: Definitieve RES 1.0 -
De RES Twente 1.0 wordt aangeboden aan het Nationaal Programma RES
Afgerond: Besluitvorming Warmtevisie -
De gemeenteraad besluit over de Warmtevisie van de gemeente Wierden.
Afgerond: Afwegingskader grootschalige duurzame energieopwek -
Wat zijn de mogelijkheden om in de gemeente Wierden een initiatief te ontwikkelen tot een project voor grootschalige duurzame energieopwekking? Dat staat in het afwegingskader.
Afgerond: Zonnepark De Groene Weuste -
De zonnepark met 13.440 zonnepanelen levert stroom aan ongeveer 1.300 huishoudens. Het doel van het zonnepark is bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstelling van de gemeente. Het park is eigendom van de lokale Stichting Duurzaam Wierden-Enter.