Zienswijze indienen

Wat is het?

Sommige besluiten of plannen van de gemeente zijn nog niet definitief. Deze worden ter inzage gelegd, wat betekent dat u ze kunt bekijken en uw mening kunt geven. Dit heet een zienswijze. U kunt uw zienswijze digitaal of schriftelijk indienen.

Hoe werkt het?

U kunt eenvoudig online een zienswijze indienen via de button hieronder. U logt hiervoor in met DigiD of eHerkenning. Liever per post? Stuur uw zienswijze dan naar: Postbus 43, 7640 AA, Wierden.

DigiDZienswijze indienen

Persoonlijke Internet Pagina (PIP)

Via de Persoonlijke Internet Pagina (PIP) kunt u eenvoudig uw zaken met de gemeente Wierden online terugvinden. Dit is een beveiligde omgeving waarin u toegang heeft tot uw persoonlijke gegevens en aanvragen. Inloggen op de PIP kan via onderstaande button. U maakt hiervoor gebruik van DigiD of eHerkenning.

Inloggen PIP

Wanneer dient u een zienswijze in?

U kunt een zienswijze indienen in de volgende gevallen:

  • Wanneer de gemeente een besluit wil nemen dat direct voor u geldt, of waar u als belanghebbende bij betrokken bent.
  • Bij ontwerpbesluiten die niet alleen op één persoon gericht zijn. Soms kan iedereen een zienswijze indienen.
  • Als de gemeente u vraagt om mee te denken over een besluit of plan, ook al is dat niet verplicht. Dit staat vaak op officielebekendmakingen.nl en wordt dan ‘inspraak’ of ‘uw mening kenbaar maken’ genoemd.

Het proces

Als uw zienswijze geldig is, wordt deze meegenomen in de beslissing. Uw zienswijze is geldig als u deze op tijd indient en u bevoegd bent om dit te doen. U ontvangt een kopie van het besluit, waarin staat hoe we met uw zienswijze zijn omgegaan.

Termijn

U kunt een zienswijze indienen binnen de aangegeven periode. Hoe lang de afhandeling duurt, hangt af van verschillende factoren, zoals:

  • Hoeveel zienswijzen er zijn ingediend.
  • Of de zienswijzen hetzelfde zijn of elkaar tegenspreken.
  • Hoe ingewikkeld de zienswijzen zijn.
  • Of er extra onderzoek of extern advies nodig is.

In beroep gaan

Als u eerder een zienswijze heeft ingediend, kunt u in beroep gaan tegen het definitieve besluit. Dit doet u bij de rechtbank. U heeft hiervoor 6 weken de tijd. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak? Dan kunt u in hoger beroep gaan bij de Raad van State.