Uitrit of inrit aanleggen
Wilt u iets veranderen aan uw huis, tuin, bedrijf of omgeving? Dan kunt u contact opnemen met team Bouwen & Wonen of u daarvoor een vergunning nodig heeft, een melding moet doen of informatie moet aanleveren aan de overheid. Als dat het geval is kunt u dit via het Omgevingsloket indienen.
Kijk voor meer informatie op www.wierden.nl/omgevingswet of neem contact op met team Bouwen & Wonen via: bouwenenwonen@wierden.nl of 0546 - 58 08 38.
Wat is het?
U mag niet zomaar een inrit of uitrit maken naar de openbare weg. Meld dit vooraf bij de gemeente en ga na of u hier een omgevingsvergunning voor nodig hebt.
Een inrit aan een gemeentelijke weg
Een inrit aan een gemeentelijke weg Als u een inrit wilt (laten) aanleggen, verbreden of verplaatsen, moet u dat van te voren melden bij de gemeente. De gemeente wil namelijk invloed hebben op het aantal inritten en ook op de plaats waar inritten worden aangelegd. Dat heeft te maken met verkeersveiligheid en het aanzicht van de gemeente.
- Een inrit kan gevaar opleveren voor de verkeersveiligheid. Daarom is het verstandig om het aantal inritten zoveel mogelijk te beperken en deze niet laten aanleggen op gevaarlijke punten, zoals bijvoorbeeld in bochten van wegen.
- Op sommige plekken heeft geen inrit geen fraaie uitstraling. Zoals het parkeren in de voortuin.
Een aanvraag kunt u digitaal indienen via de button onder 'Hoe werkt het?' of fysiek op het gemeentehuis. Hiervoor maakt u gemakkelijk online een afspraak. Twijfelt u over uw aanvraag? Neem dan gerust contact op met team Bouwen en Wonen, zij denken graag met u mee.
Hoe werkt het?
- Bekijk of uw aanvraag in lijn is met onze gemeentelijke inritvoorwaarden.
- Dien online een melding in via onderstaande button of maak een afspraak met team Bouwen en Wonen.
- Wij beoordelen uw melding en nemen contact met u op.
- Bij akkoord ontvangt u van ons een brief met toestemming en, als het gaat om een inrit op gemeentelijke grond, een factuur. Na betaling geven wij een erkend bestratingsbedrijf opdracht om de werkzaamheden uit te voeren.
Wat kost het?
Het is moeilijk om van te voren exact aan te geven hoeveel de aanleg van een inrit gaat kosten. Dat is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld het verplaatsen of verwijderen van een gemeentelijke boom, lantaarnpaal of trottoirkolk.
De gemeente zorgt voor de werkzaamheden op openbare grond. Als de inrit eenmaal is aangelegd, zorgt de gemeente ook voor het onderhoud van het gedeelte van de inrit dat op openbare grond ligt.
Voor een inrit buiten de bebouwde kom is dat anders. Als u buiten de bebouwde kom een inrit aanlegt, moet u zelf de werkzaamheden uitvoeren. Ook het onderhoud van de inrit moet u zelf doen.
Een inrit aan een provinciale weg
Wanneer u aan een van onderstaande provinciale wegen een inrit wilt aanleggen, verbreden of verplaatsen, dient u dit te melden bij de provincie.
- Hexelseweg (N751)
- Vriezenveenseweg (N749)
- Rijssensestraat (N350)
- Provincialeweg Zuna (N347)
- N347, weg vanaf Rijssensetraat richting Goor
Meer informatie over een inrit aan een provinciale weg leest u op de website van de provincie Overijssel. Via onderstaande button kunt u direct online een melding doen. Let op: daar heeft u uw DigiD voor nodig.