Let op!

Informatie op deze pagina kan verouderd zijn vanwege de overgang naar de Omgevingswet per 1 januari 2024. Wilt u iets veranderen aan uw huis, tuin, bedrijf of omgeving? Dan kunt u contact opnemen met team Bouwen & Wonen of u daarvoor een vergunning nodig heeft, een melding moet doen of informatie moet aanleveren aan de overheid. Als dat het geval is kunt u dit via het Omgevingsloket indienen.

Kijk voor meer informatie op www.wierden.nl/omgevingswet of neem contact op met team Bouwen & Wonen via: bouwenenwonen@wierden.nl of 0546 - 58 08 38.

Wat is het?

Planschade ontstaat als een huis of een stuk grond minder waard wordt door een bestemmingsplan of een omgevingsplan. Bijvoorbeeld als de gemeente vlakbij een woonwijk een snelweg laat aanleggen. U kunt dan een financiële tegemoetkoming aanvragen bij de gemeente.

Voor nieuwe besluiten die vanaf 1 januari 2024 onder de Omgevingswet genomen worden, wordt planschade vervangen door nadeelcompensatie. 

Hoe werkt het?

Planschade kan op 2 manieren ontstaan:

  • Uw huis of pand is minder waard geworden door het plan. Dit noemen we waardevermindering onroerende zaak.
  • Uw onderneming heeft minder inkomsten door het plan. Dit noemen we inkomensderving.

Tegemoetkoming

Om in aanmerking te komen voor tegemoetkoming zijn 2 zaken van belang:

  • U kon de schade niet verwachten toen u het huis of de grond kocht.
  • U hebt op nog geen andere manier een tegemoetkoming gekregen.

U krijgt een tegemoetkoming als het niet terecht is dat u de schade zelf moet betalen of de schade niet verzekerd is.

Er geldt een eigen risico van (minimaal) 2 procent bij:

  • waardevermindering van de onroerende zaak
  • inkomensderving

Wat moet ik doen?

U vraagt een tegemoetkoming aan bij de gemeente. Geef in uw aanvraag het volgende aan:

  • waarom u een tegemoetkoming vraagt
  • hoeveel tegemoetkoming u wilt
  • door welk ruimtelijk plan de schade is ontstaan (bijvoorbeeld het bestemmingsplan)
  • een omschrijving van de schade
  • het schadebedrag
  • bij schade aan een onroerende zaak: kadastraal nummer
  • uw bankrekeningnummer

Let op: u moet de tegemoetkoming binnen 5 jaar aanvragen, nadat het ruimtelijk plan definitief is.

Voor het indienen van een aanvraag voor schadevergoeding betaalt u kosten. U krijgt het bedrag alleen terug als daadwerkelijk schadevergoeding wordt toegekend.

Procedure

Verzoek indienen

Een verzoek om schadevergoeding dient u in bij het college van burgemeester en wethouders. U kunt hiervoor het formulier 'Tegemoetkoming planschade' gebruiken. Deze vindt u onder het kopje 'Documenten'. U kunt het ingevulde formulier mailen naar: bouwenenwonen@wierden.nl of per post versturen naar: Gemeente Wierden, loket Bouwen en wonen, Postbus 43, 7640 AA Wierden. 

Om een aanvraag in behandeling te kunnen ne­men moet u een zogenaamde drempelheffing van € 500,- betalen. Als u in aanmerking komt voor planschade, ontvangt u dit bedrag later te­rug.

Inschakelen planschadecommissie/advi­seur

Nadat u een verzoek om schadevergoeding heeft ingediend, schakelen wij een adviseur of planschadecommissie in. U wordt door deze ad­viseur/commissie uitgenodigd voor een mondelinge toelichting. U kunt zich hier desgewenst laten vergezellen door een eigen deskundige. NB. U hoeft niet een taxatierapport te laten op­stellen voordat u door de commissie gehoord wordt.

Advies

De adviseur/planschadecommissie brengt ad­vies uit aan het college. Binnen 28 weken na ontvangst van de opdracht ligt er een definitief advies. Hierbij wordt gekeken naar de wijzigin­gen van het nieuwe bestemmingsplan ten op­zichte van het oude plan.

Besluit

Vervolgens neemt het college een besluit naar aanleiding van het verzoek om (plan)schadevergoeding. U wordt van dit advies op de hoogte gebracht.

Bezwaar en beroep

Als u het niet eens bent met de beslissing van de het college op uw verzoek, kunt u binnen 6 weken na de bekendmaking een bezwaarschrift in­dienen. Wanneer de gemeente uw bezwaar onge­grond verklaart, kunt u binnen 6 weken na de bekendmaking van dit besluit beroep instellen bij de rechtbank Oost Nederland. Als de rechtbank Oost Nederland uw be­roep afwijst, dan kunt tegen deze beslissing bin­nen 6 weken na de bekendmaking hiervan hoger be­roep instellen bij de Afdeling Bestuursrecht­spraak van de Raad van State.

Hoelang duurt het?

  • De procedure voor een tegemoetkoming duurt gemiddeld 1 tot 1,5 jaar.
  • Als u het niet eens met het besluit, kunt u bezwaar maken.