Oud-burgemeester Van den Berg na ruim tachtig jaar terug in Wierden

Op dinsdag 8 april 2025 vond in alle rust en waardigheid een bijzondere plechtigheid plaats op Begraafplaats Appelhof in Wierden. Oud-burgemeester Johannes Cornelis van den Berg, zijn echtgenote Francina-Maria van den Berg-Schippers en hun dochter Cornelia Wilk -van den Berg, zijn daar een week eerder opnieuw ter ruste gelegd, terug op de plek waar zij thuishoren.

Opmerkelijke ontdekking leidt tot herbegraving

De herbegraving volgde op een opmerkelijke ontdekking in oktober 2023. Onderzoeker Ronald Klomp van Stichting WO2 Sporen trof op begraafplaats Nieuw Eykenduynen in Den Haag een graf aan dat op de nominatie stond voor ruiming. Bij nadere bestudering bleek het te gaan om het graf van de voormalig burgemeester van Wierden en zijn gezin. Klomp bracht zijn vondst onder de aandacht bij de huidige burgemeester van de gemeente Wierden, Doret Tigchelaar, waarna in overleg met de nabestaanden werd besloten het graf te behouden en de overledenen terug te brengen naar de gemeente Wierden.

Toewijding aan Wierden

Van den Berg stond van 1903 tot 1941 aan het roer van de gemeente Wierden. Hij leidde de gemeenschap met toewijding door onder meer de Eerste Wereldoorlog en de economische crisis van de jaren ’30. Onder zijn leiding werden onder andere de waterleiding, openbare verlichting en agrarische samenwerking sterk verbeterd. Hij was actief in het waterschapsbestuur en speelde een sleutelrol in de ontwikkeling van de landbouw in Twente.

Tragisch einde in Den Haag

In april 1941 vertrok de burgervader uit Wierden omdat hij zaken voor de Duitsers moest doen die hij niet wilde. Zijn vertrek werd op 13 mei 1941 officieel aangekondigd. In juni van dat jaar berichtte het Twentsch Dagblad Tubantia dat Van den Berg en zijn vrouw zich in Den Haag zouden vestigen. Korte tijd later werden zij op tragische wijze het slachtoffer van een bombardement in het Haagse Benoordenhout.

Herdenking met eerbied en verbondenheid

Tijdens de herdenkingsplechtigheid in Wierden sprak burgemeester Tigchelaar met grote waardering over de betekenis van Van den Berg voor de gemeente:
“Vandaag hebben we niet alleen een burgemeester geëerd, maar ook een geliefd medeburger verwelkomd in zijn eigen gemeenschap. Zijn leven, zijn inzet en zijn tragische lot herinneren ons eraan hoe diep het verleden met onze gemeente verbonden is.”

De ceremonie werd bijgewoond door nabestaanden, enkele genodigden en leden van het college van burgemeester en wethouders. Het was een respectvolle en waardevolle bijeenkomst waarbij men samenkwam om de burgervader uit de lokale geschiedenis te herdenken.

Blijvende herinnering in Wierden 

De naam Van den Berg leeft voort in het JC Van den Bergplein in het centrum van Wierden. Met de herplaatsing van zijn graf is zijn band met Wierden opnieuw tastbaar en zichtbaar gemaakt. Hiermee onderstreept de gemeente Wierden het belang van historisch bewustzijn en de blijvende verbondenheid met degenen die Wierden mede hebben gevormd.