Omgevingsvergunning
Let op!
Informatie op deze pagina kan verouderd zijn vanwege de overgang naar de Omgevingswet per 1 januari 2024. Wilt u iets veranderen aan uw huis, tuin, bedrijf of omgeving? Dan kunt u contact opnemen met team Bouwen & Wonen of u daarvoor een vergunning nodig heeft, een melding moet doen of informatie moet aanleveren aan de overheid. Als dat het geval is kunt u dit via het Omgevingsloket indienen.
Kijk voor meer informatie op www.wierden.nl/omgevingswet of neem contact op met team Bouwen & Wonen via: bouwenenwonen@wierden.nl of 0546 - 58 08 38.
Wat is het?
Voor bepaalde werkzaamheden aan of om uw huis of bedrijfspand hebt u een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als u gaat (ver)bouwen, slopen, een alarminstallatie plaatst of een boom wilt kappen.
Welke activiteiten vallen onder de omgevingsvergunning?
Wat moet ik doen?
Heeft u plannen, maar weet u niet of u hiervoor een omgevingsvergunning nodig hebt, doe dan de vergunningencheck. Let wel op: de vergunningencheck geeft een indicatie, u kunt er geen rechten aan ontlenen. Ook is het mogelijk dat u op grond van andere regelgeving ook nog andere vergunningen of meldingen nodig heeft.
Komt u er niet uit met de vergunningencheck of heeft u nog vragen? U kunt altijd contact opnemen met het team Bouwen en wonen. Ook is het mogelijk een afspraak te maken om uw plannen te bespreken. U moet dan wel beschikken over uitgewerkte plannen.
Wat heb ik nodig?
- Als u voor uw woning een omgevingsvergunning aanvraagt, hebt u uw DigiD nodig.
- Als u voor uw bedrijf een omgevingsvergunning aanvraagt, hebt u eHerkenning nodig.
Verder hangt het van uw aanvraag af welke documenten en gegevens u nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan:
- een berekening of bouwtekening
- plattegronden van de verdiepingen van het gebouw (schaal 1:100)
- een situatietekening (schaal 1:1000 tot 1:1500)
- een tekening van de gevelaanzichten (schaal 1:100)
- dwarsdoorsneden en lengtedoorsneden (schaal 1:100)
- details over het uiterlijk van het bouwwerk
Zorg ervoor dat u tekeningen meestuurt die de huidige én nieuwe situatie laten zien.
Hoelang duurt het?
Binnen 8 weken ontvangt u van ons bericht. De gemeente kan deze periode met 6 weken verlengen. Soms hebben wij advies en instemming van een andere organisatie (bevoegd gezag) nodig. Dan komen er nog 4 weken bij.
Bezwaar maken
Bent u het niet eens met de beslissing van de gemeente?
Maak dan binnen 6 weken bezwaar.