Gemeente Wierden staat voor financiële uitdagingen

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Programmabegroting 2025 ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. De begroting is tot stand gekomen in een tijd van grote onzekerheden op zowel nationaal als internationaal niveau. Wereldwijde politieke spanningen, economische instabiliteit en klimaatveranderingen hebben impact op de gemeente, wat uitdagingen met zich meebrengt. Ondanks dat de begroting van 2025 sluitend is, worden vanaf 2026 forse tekorten verwacht.

Financiële druk op Gemeenten

De gemeente Wierden krijgt steeds meer verantwoordelijkheden vanuit de rijksoverheid, bijvoorbeeld op het gebied van jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De middelen die hierbij horen, blijven echter achter. “We moeten meer doen met minder middelen, en dat vraagt om scherpe keuzes. Om ons huishoudboekje op orde te houden hebben we zowel naar onze inkomsten als uitgaven gekeken. Wij hebben besloten  om € 400.000 te besparen op onze bedrijfsvoering. Daarmee leggen we ons zelf een taakstelling op. Daarnaast zullen we de  onroerendezaakbelasting (OZB) met € 200.000  moeten verhogen om het meerjarenperspectief sluitend te krijgen.”, vertelt wethouder financiën,  Richard Kortenhoeven. “Vergeleken met andere gemeenten zitten we nog steeds relatief laag met onze OZB-tarieven, maar deze aanpassingen zijn noodzakelijk om financieel gezond te blijven.”

Investeren blijft belangrijk

Ondanks de financiële druk blijft de gemeente investeren in belangrijke thema’s zoals verduurzaming van vastgoed, de energietransitie en woningbouw. Ook onderwijshuisvesting en klimaatadaptatie krijgen prioriteit. “Het is belangrijk dat we blijven investeren in voorzieningen die onze gemeenschap sterker maken, zoals veilige scholen en duurzame woningbouwprojecten,” aldus Kortenhoeven.

Vooruitblik

Ondanks de sluitende begroting voor 2025, voorziet de gemeente vanaf 2026 aanzienlijke tekorten. Dit komt vooral door een lagere bijdrage uit het gemeentefonds. Vanaf 2026 zal er een negatief financieel perspectief ontstaan, net als veel andere gemeenten in Nederland. In het voorjaar van 2025 komt de gemeente met een plan om de financiële gezondheid op lange termijn te waarborgen.