Boeren in Enter en Wierden bundelen krachten voor natuurbeheer

Hoe kunnen landbouw en natuurbeheer hand in hand gaan? In Wierden wordt dit concreet in de praktijk gebracht. Stichting Twents Reggedal, eigenaar van natuurgronden langs de Regge bij Enter, en Coöperatie Agrarisch Terreinbeheer Wierden (CATB Wierden) hebben hiervoor de krachten gebundeld. “Deze samenwerking laat zien dat natuurbeheer en agrarisch gebruik elkaar kunnen versterken. Door lokale boeren te betrekken, zorgen we voor duurzaam beheer met oog voor zowel biodiversiteit als agrarische belangen”, vertelt Chiel Bolscher van Stichting Twents Reggedal.

Natuur en landbouw als sterke partners

“En voor boeren is het een mooie kans om bij te dragen aan natuurbeheer”, aldus Han Rutgers van CATB Wierden. Begin 2024 hebben boeren uit de omgeving natuurgronden in het Reggedal bij Enter in gebruik gekregen om deze te beheren. Dit gebeurde als pilot, met als doel om ervaring op te doen en te leren van de praktijk. CATB Wierden heeft hiervoor belangstelling gepeild onder omliggende boeren en gesprekken gevoerd over het beheer. Vervolgens zijn met geïnteresseerde boeren pachtovereenkomsten gesloten. De gemeente Wierden heeft de pilot gefaciliteerd door juridisch advies en kaartmateriaal beschikbaar te stellen. Wethouder Gertjan ten Brinke: “Als gemeente ondersteunen we dit initiatief graag, omdat het bijdraagt aan een duurzaam buitengebied. Deze pilot laat zien dat samenwerking tussen verschillende partijen loont.”

Ervaringen uit de pilot

Afgelopen winter zijn de eerste ervaringen geëvalueerd. De conclusie: de aanpak werkt en biedt perspectief. Daarom is besloten de pilot met een jaar te verlengen. Ook de provincie Overijssel, die toezicht houdt op het natuurbeheer, is betrokken bij dit traject. Gedeputeerde Maurits von Martels van de provincie Overijssel ziet de pilot als een kansrijke manier om natuurbeheer in de praktijk werkbaar en effectief in te richten, samen met boeren en terreinbeheerders. De samenwerking levert waardevolle inzichten op voor de toekomst van agrarisch natuurbeheer.

In het tweede jaar wordt verder onderzocht hoe Wierdense boeren een structurele rol kunnen spelen in natuurbeheer, terwijl zij tegelijkertijd hun verdienmodel verbreden en versterken. Hierbij staat een flexibele benadering centraal: werken in afstemming met de bodem, groeiomstandigheden van de planten en de weersomstandigheden om de ecologische doelen te bereiken. Elk perceel ontwikkelt zich anders en daarvoor wordt in afstemming met de boeren maatwerk geleverd. Ecoloog Rinze Kroeskop van provincie Overijssel: “Natuurbeheer vraagt soms om afstemming en flexibiliteit, maar deze pilot laat zien dat dat goed mogelijk is in samenwerking met boeren. Als het natuurdoel het vertrekpunt is, ontstaan er juist kansen. Alles wat de grond daarnaast oplevert, is mooi meegenomen en maakt het voor boeren ook aantrekkelijk.”