Achternaam kind kiezen
Vanaf 1 januari 2024 treedt de nieuwe wet ‘Introductie gecombineerde geslachtsnaam’ in werking, die dubbele geslachtsnaam mogelijk maakt. Voortaan hebben ouders meer keuzemogelijkheden voor de achternaam van hun kinderen. Hierdoor kunnen ouders kiezen voor een dubbele achternaam, in een door hen te bepalen volgorde. Een dubbele achternaam kan maximaal bestaan uit twee namen en wordt zonder koppelteken geschreven.
Bijvoorbeeld
Ouders Willems en De Vries krijgen in 2024 hun eerste kind. Zij kunnen kiezen voor één van de volgende achternamen:
1. Willems
2. De Vries
3. Willems De Vries
4. De Vries Willems
Een dubbele achternaam is niet verplicht, maar een keuze. Als ouders geen keuze maken, krijgt het kind de achternaam van de vader of duomoeder in het geval van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Bij ongehuwde of niet geregistreerde partners krijgt het kind automatisch de achternaam van de geboortemoeder.
Hoe werkt dit?
Ouders leggen hun keuze gezamenlijk vast in persoon bij de gemeente ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit kan voor de geboorte of tijdens de geboorteaangifte. Tijdens de afspraak moeten beide ouders aanwezig zijn en een geldig identiteitsbewijs meenemen.
Let op! Hiervoor gelden overgangsregelingen waardoor ouders soms eerder een keuze kunnen maken of namen van eerdere kinderen wijzigen. Voor de keuze van de overgangsregelingen zijn soms kosten verbonden. De kosten zijn afhankelijk van het aantal kinderen waarvoor een latere vermelding aan de geboorteakte moeten worden toegevoegd.
Vanaf 1 januari 2024 kunnen ouders kiezen voor een dubbele achternaam voor het eerste kind dat geboren is in 2024. Let op: dit kan alleen als dit het eerste kind is!
Overgangsregeling
Van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024 kunnen ouders de achternaam van de kinderen wijzigen naar een dubbele achternaam, indien:
- het oudste kind geboren is op of na 1 januari 2016;
- de ouders gehuwd, een geregistreerd partnerschap hebben, of kinderen hebben die zijn erkend.
Die keuze geldt dan voor al hun kinderen. Belangrijk is dat dit in 2024 wordt vastgelegd bij de gemeente. Daarna kan het niet meer. Ook hiervoor worden leges geheven. Bovendien moet er voor elk kind waarvan de achternaam is gewijzigd, en in bezit is van een identiteitsbewijs, een nieuwe worden aangevraagd! De kosten voor een nieuw identiteitsbewijs betaalt u zelf.
Kosten
• Dubbele achternaam voor het oudste kind: €75,-.
• Dubbele achternaam voor elk volgend kind: €50,-.
Afspraak maken voor de overgangsregeling
Maak een afspraak om de naam van uw kind te wijzigen. Beide ouders moeten hiervoor langskomen en allebei een identiteitsbewijs meenemen.
Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Rijksoverheid.
2 achternamen
Vanaf 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren de achternamen van beide ouders geven. Er mogen niet meer dan 2 namen worden gegeven. Deze dubbele achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Het wordt niet verplicht een dubbele achternaam te kiezen.
Overgangsregeling
Als het oudste kind op (of na) 1 januari 2016 is geboren, kunnen ouders gebruik maken van een overgangsregeling. Deze overgangsregeling geldt voor 1 jaar.
Buitenlandse nationaliteit
- Heeft uw kind geen Nederlandse nationaliteit, maar wel 1 of meer buitenlandse nationaliteiten? Dan bepalen de buitenlandse regels de mogelijkheden voor de achternaamkeuze.
- Heeft uw kind meer buitenlandse nationaliteiten?
Dan mag u kiezen welke buitenlandse regels de achternaamkeuze bepalen.
Neem voor meer informatie over de keuzemogelijkheden contact op met de overheid van de nationaliteit(en) van uw kind. Elk land heeft zijn eigen regels over de keuze van een achternaam. Nederland erkent deze regels meestal wel.