Omvang

In gemeente Wierden ligt circa 350 kilometer riolering in het openbaar terrein. Dat is net zo ver als een enkeltje Wierden Luxemburg oftewel meer dan 15 meter riool per inwoner van Wierden. Bijna alle huishoudens zijn aangesloten op de riolering. En dan hebben we de 10.000 putjes in de straat met de bijbehorende leidingen voor het opvangen van regenwater nog niet meegerekend.

Vrijvervalriolering

Het meest bekend is de riolering waarin het water vanzelf van hoog naar laag stroomt. Van deze vrijvervalriolering ligt er 130 km en komt voor binnen de bebouwde kom zoals Wierden, Hoge Hexel en Enter. De vrijvervalstelsels worden met een gemaal leeg gezogen en via een persleiding naar een naburig stelsel of direct naar de rioolwaterzuivering gebracht. We hebben het hier over een gemengd systeem waarbij zowel het afvalwater als het regenwater wordt afgevoerd door één rioolbuis. Bij een gescheiden systeem wordt het afvalwater en het  regenwater ieder in een apart riool verzameld.

In de nieuwe wijken in de gemeente Wierden waar wadi’s zijn aangelegd liggen geen regenwaterbuizen meer maar wordt het hemelwater ingezameld in deze wadi’s.

Wadi's in nieuwe wijken waarin het hemelwater wordt ingezameld.

Andere objecten

Behalve de leidingen worden in gemeente Wierden ook andere objecten beheerd. Zo zijn er 6 berg(bezink)bassins. 745 pompen leveren de druk in de drukriolering in het buitengebied. Daarnaast beheren wij 32 rioolgemalen die het water naar een volgend rioolgebied of direct naar de rioolwaterzuivering pompen.

Drukriolering

Ongeveer 220 km bestaat uit drukriolering. Hierbij worden pompen gebruikt om het water onder druk door een beperkte diameter (50-90mm) te persen. Drukriolering wordt vooral toegepast om grote afstanden in het buitengebied te overbruggen.

Minizuiveringen

Vanwege de lange afstanden in het buitengebied is het voor sommige percelen zeer onvoordelig om het afvalwater naar een centrale rioolwaterzuivering af te voeren. In het verleden is hiervoor afgesproken dat deze percelen het afvalwater zuiveren met een eigen voorziening. De door particuliere huishoudens meest gebruikte systemen zijn:

Afspraken over riolering

Hoe de gemeente haar taken op het gebied van water uitvoert of denkt uit te voeren staat in het Watertakenplan (pdf). Daarbij wordt ingegaan op het vrijkomende afvalwater, en hoe we omgaan met regen- en grondwater.

Rioolaansluiting aanvragen

Bij de bouw van een nieuw huis wordt u aangesloten op het gemeentelijke riool. Meestal regelt de aannemer de aanvraag. Bouwt u in eigen beheer, dan moet u dit zelf regelen. In een rioolaansluitvergunning is uw aanvraag getoetst op de rioolaansluitverordening(externe link). De gemeente zorgt voor de riool-huisaansluiting tot aan de grens van uw terrein. Op uw eigen terrein moet u zelf zorgen voor de aanleg van de riolering.

Riool aansluiting aanvragen

Riool verstopt?

Is het riool verstopt? Laat dan eerst onderzoeken waar de oorzaak van de verstopping zit. Hiervoor moet de erfscheidingsput worden opgegraven. Dit kunt u zelf doen of door een bedrijf laten doen. De locatie van de erfscheidingsput kunt u opvragen bij de gemeente. De erfafscheidingsputten zijn echter niet in alle gevallen bekend bij de gemeente. 

Is de erfscheidingsput leeg?  Dan zit de verstopping op uw eigen terrein en moet u dit zelf verhelpen. Hiervoor kunt u een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Let op: de kosten hiervan moet u zelf betalen. Deze kosten worden niet betaald door de gemeente. Hoe dit precies in zijn werk gaat leest u op de pagina 'rioolverstopping'.

Afkoppelen van regenwater

Wilt u een bijdrage leveren aan de klimaatverandering? Dat kunt u doen door uw regenpijp los te maken van het riool. Dit heet afkoppelen. Het regenwater van uw dak gaat dan niet naar het riool maar naar uw tuin of naar een regenton. Het afkoppelen van uw regenpijp is gemakkelijk en goedkoop. En bovendien kunt u hierop subsidie krijgen van de gemeenteTips en ideeën vindt u op www.groenblauwtwente.nl(externe link) of www.steenbreek.nl(externe link).

Voordelen van afkoppelen zijn:

  • Minder kans dat het riool overstroomt en dat het water op straat blijft staan.
  • Grondwater wordt aangevuld en daarmee wordt verdroging van de ondergrond tegen gegaan.
  • Goed voor het milieu, want het schone regenwater wordt niet vermengd met vuil rioolwater. Zo hoeft het waterschap minder water schoon te maken.

Wat mag wel of niet in het riool?

Het riool is net een groot apparaat. Als we het verkeerd gebruiken, gaan er dingen mis. Het is goed om te weten wat je mag doorspoelen in de wc, gootsteen of afvoerputje. En wat er mis kan gaan als je andere dingen of teveel water doorspoelt.  

Door de WC

Eigenlijk is het heel simpel, alleen de drie p’s mogen in het toilet: plas, poep en (wc)papier. Toiletpapier mag worden doorgespoeld, maar andere vochtige wegwerpdoekjes zoals babydoekjes of schoonmaakdoekjes niet. 

Door de gootsteen

Vanuit het huis stroomt ook je (af)waswater het riool in via de gootsteen, de wastafel en het doucheputje. Vloeibare voedingsmiddelen (behalve olie en vet) mag je doorspoelen, vaste voedingsmiddelen moeten in de GFT-bak.

De meeste soorten afval horen niet in het riool. Dat kan namelijk zorgen voor verstoppingen, overbelasting van de zuivering, verontreiniging van oppervlaktewater en ontploffingsgevaar in rioolbuizen. Wil je weten wat er nog meer allemaal wel of niet in het riool mag? Kijk dan op www.nietinhetriool.nl(externe link).

Grondwater oppompen

Niet iedereen mag zomaar grondwater uit de bodem halen. Wie grondwater oppompt, moet een melding doen en in sommige gevallen een vergunning aanvragen. Het oppompen van grondwater noemen we grondwateronttrekking. Grondwateronttrekking vindt onder andere plaats bij bouwwerkzaamheden (bronbemaling), aanleg van riolering, kabels en leidingen, bodemsanering, beregening, productieprocessen in instruieën, drinkwaterwinning voor vee, open warmte- en koude-opslagsystemen in de bodem. 

Vergunning of melding doen

Door het onttrekken van grondwater daalt de grondwaterstand in de omgeving. Dit kan leiden tot: verdroging van de natuur, verzakking van de bodem, schade voor de landbouw en verplaatsing van grondwaterverontreiniging. Voor grondwateronttrekking moet u daarom altijd een vergunning aanvragen of een melding doen. U leest hiernaast wat u moet doen.

Oppompvergunning aanvragen

U moet een waterwetvergunning aanvragen(externe link) bij de provincie Overijssel voor:

  • Industrieel gebruik groter dan 150.000 m2 per jaar
  • Openbare drinkwatervoorziening
  • Open warmte- en koudeopslagsystemen (bodemenergiesystemen waarbij grondwater wordt onttrokken en geïnfiltreerd)

U moet een melding doen bij Waterschap Vechtstromen(externe link) als:

  • Industrieel gebruik kleiner dan 150.000 m2 per jaar
  • Geen openbare drinkwatervoorziening
  • Geen open warmte- en koudeopslagsystemen (bodemenergiesystemen waarbij grondwater wordt onttrokken en geïnfiltreerd)

Het Waterschap laat u vervolgens weten of een melding voldoende is of dat u alsnog een vergunning moet aanvragen. U kunt uw activiteiten pas starten nadat u toestemming heeft gekregen van het Waterschap.

Hondenpoepzakjes niet in de put of in een straatkolk!

Dat hondenpoep niet op straat blijft liggen, maar in een plastic zakje verdwijnt, is top. Zo hoort het! En dat die zakjes niet in het riool thuishoren weten de meeste mensen wel. Maar de gemeente komt toch steeds vaker verstoppingen in het riool tegen door hondenpoepzakjes die in de straatputten verdwijnen. Zelfs als deze van afbreekbaar materiaal gemaakt zijn, raken de rioleringen hierdoor verstopt. Doe dit dus niet, is ons dringende advies.

Want het zijn juist die straatkolken of -putten die ervoor zorgen dat het regenwater goed kan worden afgevoerd. Het komt regelmatig voor dat straatkolken of putten verstopt raken en hierdoor kan het regenwater niet goed weg en blijft het water op straat liggen. Tijdens het oplossen van de verstopping worden er steeds vaker zakjes met hondenpoep of ander afval aangetroffen die ervoor zorgen dat het regenwater niet meer weg kan. Neem de zakjes dus mee naar huis en gooi het daar weg, of in een afvalbak in de buurt!